Fotovoltaika a solární panely v pojištění občanského majetku


04. dubna 2023

V současné době hledají lidé stále častěji nové možnosti získávání energie s cílem stát se co nejvíce energeticky soběstačnými. Jednou z možností je využití fotovoltaických elektráren, resp. solárních panelů, o které zájem rok od roku roste. Důležitou stránkou, vzhledem k výši investice, je pojištění proti nejrůznějším rizikům.

Jsou-li solární panely umístěny přímo na objektu, typicky na střeše domu nebo na vedlejší stavbě (např. na garáži), považují se za příslušenství tohoto objektu (resp. za jeho stavební součást) a navyšují jeho celkovou hodnotu.

Celková pojistná částka pro stavbu (nemovitost) pak musí být o tuto hodnotu navýšena. Zároveň je nutné o jejich existenci informovat pojišťovnu (například formou poznámky v pojistné smlouvě).

Jsou-li panely umístěny samostatně, např. na zahradě, je nutné je pojistit jako vedlejší stavbu. V případě souboru vedlejších staveb je třeba jejich hodnotu zohlednit v celkovém limitu pro tyto stavby. Obvykle ale není možné pojistit zařízení, která slouží k podnikání nebo jiné výdělečné činnosti, i když jsou umístěna na stejném místě pojištění jako občanská stavba.

  • V rámci pojištění nemovitosti jsou solární panely pojištěny na stejná pojistná nebezpečí jako samotná stavba (např. požár, výbuch, vichřice, úder blesku, případně povodeň a záplava apod.). Pozornost je třeba věnovat i dalším rizikům, která nejsou součástí základních živelních nebezpečí, zejména pak přepětí a podpětí, které může být u elektrických a strojních zařízení častou příčinou jejich poškození.
  • K pojištění stavby lze u většiny pojišťoven pojistit elektrická a strojní zařízení také allriskově, tedy na všechna rizika, která nejsou výslovně vyloučena. Takové krytí pak zahrnuje téměř jakékoliv nahodilé poškození či zničení, ale také například technickou poruchu.

Naši RENOMIA specialisté vám s optimálním nastavením pojištění ochotně pomohou.

Zavoláme Vám zpět

Naši specialisté vám rádi připraví konkrétní cenovou nabídku pojištění, která bude odpovídat vašim potřebám a požadavkům.

Dejte nám vědět

info@renomia.cz
+420 222 390 888

Osobní údaje budou zpracovávány pouze pro dobu potřebnou pro vyřízení Vašeho dotazu. Více na stránce ZOOU.