Historicky první výjezdní odběr krve pro FN Brno proběhl v brněnské pobočce RENOMIA

Dárcovství krve - kolá

Více než dvacet kolegyň a kolegů z brněnské pobočky RENOMIA darovalo krev během historicky prvního výjezdního odběru Fakultní nemocnice Brno. Absolutní většina z přihlášených (90 %) byli prvodárci, což je velice cenné zejména nyní, kdy nových dárců nepřibývá, a i ti zkušení si návštěvu nemocnice v obavě z koronaviru často rozmyslí. Pro RENOMIA je tato akce dalším z kroků, kterými se snaží v této složité době pomáhat českému zdravotnictví.

Dárcovství krve předcházelo vyjádření podpory a poděkování zdravotnickému personálu v řadě nemocnic v ČR formou drobných věcných darů – od energetických tyčinek a kávy přes kosmetiku až po zajištění vánočního cukroví.

Odběrový tým Transfuzního a tkáňového oddělení FN Brno spolu s primářkou MUDr. Hanou Lejdarovou přijel do kanceláří RENOMIA v Brně ve čtvrtek 18. února brzy ráno, aby bylo možné odběry rozvrhnout v čase a dodržet všechna opatření proti šíření nemoci covid-19. RENOMIA už od jara loňského roku využívá v maximální míře střídání týmů (home office/práce v kanceláři), a tak bylo zapotřebí zajistit, že se kolegové z různých týmů nebudou během odběru potkávat. Dvě zasedací místnosti se proměnily v provizorní odběrové místo s odběrovým křeslem a vším ostatním, co tým potřebuje k odběru a základnímu vyhodnocení vzorků.

Samotný proces vypadá tak, že na jedné ze sester je příjem a evidence, druhá posuzuje na vzorku krve, zda je dárce vhodný a může se přistoupit k samotnému odběru. Sanitářka poté nachystá odběrový vak, předá potvrzení dárcům a pak už se o hladký průběh stará odběrová sestra.

První výjezdní odběr krve FN Brno neunikl ani pozornosti médií:
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/odber-krev-darce-firma-nedostatek-fn-brno-nemocnice.A210218_123022_brno-zpravy_mls      

Reportáž ČT najdete zde v čase 6:23
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10324452510-udalosti-v-regionech-plus-brno/321281381950218-udalosti-v-regionech-plus

sestřičky z FN Brno

„Rád bych poděkoval všem kolegyním a kolegům, kteří se nyní rozhodli darovat krev a věřím, že jsme tím motivovali i mnohé další. Stejně tak děkuji všem ostatním, kteří se na zajištění mobilního odběru podíleli. Je to skvělý projekt a jsem rád, že jsme ho mohli jako RENOMIA v Brně odstartovat. Jsem hrdý na náš tým,“ řekl Ivo Krajíček, ředitel brněnské pobočky RENOMIA.

FN Brno se již ozvali i další zájemci z řad brněnských firem, což je skvělá zpráva, a je tak pravděpodobné, že i díky těmto mobilním odběrům bude mít největší brněnská nemocnice krve opět dostatek. Projekt mobilních odběrů FN Brno se realizuje díky finanční podpoře VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI, a.s., která dárcovství krve podporuje dlouhodobě.