Basketbalistky se s RENOMIA rozběhly pomoci dětem


23. září 2020

Basketbalistky se s RENOMIA rozběhly na pomoc dětem

I den po zápase se trénuje. Zvlášť když je k tomu o jeden dobrý důvod navíc. 11. září, den po odstartování akce Hýbejte se s Teribearem, vyběhly na pomoc dětem i hráčky a trenéři týmu USK Praha.

Když jsme se v USK Praha poprvé zeptali, jestli by se basketbalistky nechtěly přidat k RENOMIA v podpoře Teribearu, ukázalo se, že během zápasu toho sice naběhají hodně, jenomže hrát s telefonem na těle je nebezpečné. Nakonec nás přizvali na kondiční trénink, kde se našlo místo i pro mobily, aby se dalo měřit. A kilometry nabíhaly pěkně rychle. Koneckonců, holky z USK Praha jsou na prvním místě v RENOMIA Ženské basketbalové lize. A my jako titulární partner ligy máme radost, že jsme k Teribearu přivedli ten nejlepší český tým.  

Pořád je to hra. Musí vás bavit, a ještě se při ní můžete vybít.

Je vidět, že tyhle holky basketbal baví, není to jenom práce nebo povinnost. Další z hráček, Tereza Halátková, oceňuje, že basket je kolektivní sport. A když je ona zrovna dole, tak má svůj tým, který ji vždycky podrží. Navíc potvrzuje, že sport pro ni má i další důležitý rozměr: „Když máte špatný den, tak je podle mého názoru nejlepší se vybít, dát si pořádně do těla. Není nic lepšího než pocit po tréninku. A hlavně si můžete dát něco dobrého bez výčitek.“ Pádný argument, že? Pokud by někoho přesvědčil a chtěl by basket zkusit, je podle Terezy důležité to hlavně nevzdávat. A časem poznáte, jestli je to sport pro vás. Zrovna Terezu k basketu přivedla starší sestra. Byla tak v podstatě od narození na každém zápase, a pak už to šlo samo.

Jak trénují nejlepší basketbalistky v Česku?

„Normální trénink je kombinací rozcvičky a individuální činnosti s trenérem, která se pak uplatní v přesilových situacích nebo ve hře,“ vysvětlila nám jedna z hráček, Veronika Šípová. Trénink pro Teribear ale trenéři přizpůsobili situaci, takže se začalo během ve Stromovce a pak se šlo teprve do haly. Veronika ale potvrzuje, že i běh k basketbalu neodmyslitelně patří, protože hráčky musejí být v dobré fyzické kondici. A trénují dvakrát denně, každý den. Mimochodem, avizovaná pozápasová únava na nich vůbec nebyla znát.

Fanoušci přibývají

Tím, že se na zápasech pohybuje odmala, dokáže Tereza nejlíp posoudit, jak je to s fanoušky. A prý jich není vůbec málo. Sama říká, že je až překvapená, kolik lidí, od kterých by to nečekala, sleduje basket. A s každým úspěchem nebo akcí se zájem zvyšuje. Basketbalistky z USK se rády zapojí i tam, kde nejde o výhru, jako třeba právě u Teribear. Naběhaly společně už 136 km a rozhodně ještě nejsou u konce.

Sezóna versus korona

Tréninková příprava se nezastavila ani během omezení způsobených koronavirem, i když režim to samozřejmě ovlivnilo. Veronika Šípová popisuje, že museli zavřít halu a sezónu ukončili dřív, což bylo těžké: „Volný čas jsem trávila doma a soustředila se sama na sebe. Posilovala jsem a chodila běhat. Snažila jsem se být připravená na následující sezónu.“ Ta začíná už 25. 9. 2020 a my se těšíme a přejeme hodně štěstí.