RENOMIA získala podíl ve specialistovi na pojištění obnovitelných zdrojů


18. dubna 2023

RENOMIA, přední středoevropská konzultantská společnost v oblasti risk managementu, pojištění a řešení škod koupila majoritní podíl v bulharské společnosti Renewable Energy Insurance Broker (REIB), která se specializuje na pojištění obnovitelných zdrojů energie, zejména solárních a větrných elektráren. RENOMIA, která slaví tento rok 30 let, si zachovává dynamický růst a za poslední rok realizovala pět M&A transakcí.

Pojišťovací makléřská společnost REIB působí nejen v Bulharsku, kde má své sídlo, ale i v dalších zemích Evropy – zejména v Itálii, Rumunsku a Polsku. Nabízí specializované pojistné produkty pro krytí rizik výstavby a provozu obnovitelných zdrojů. Aktuálně REIB spravuje pojištění provozovatelů solárních zařízení s celkovým výkonem přes 2 GWp. (pro představu: v celé ČR bylo v roce 2022 dle údajů Solární asociace výkon fotovoltaických elektráren ve výši 2,46 GWp.)

Vnímáme rostoucí zájem o využití obnovitelných zdrojů a jsme připraveni našim klientům kdekoli na světě pomoci s řízením rizik, která s výstavbou a provozováním souvisejících technologií souvisejí. Zkušení konzultanti RENOMIA a REIB budou ve spolupráci se specialisty naší globální sítě rozvíjet tuto specializaci ve všech zemích, kde RENOMIA působí. Z tohoto spojení budou těžit všichni naši klienti,“ říká managing partner RENOMIA Pavel Nepala.

Partnerství s RENOMIA a Gallagher nám umožní dále intenzivně rozvíjet naši specializaci a zároveň našim klientům nabídnout mnoho dalších služeb v oblasti pojištění a risk managementu. Těší nás, že jsme v RENOMIA našli partnera, který stejně jako my staví klientský servis na odbornosti a neustálém zkvalitňování služeb,“ komentuje spojení Delyan Iliev, managing director REIB Europe.

RENOMIA není na bulharském pojišťovacím trhu žádným nováčkem, působí zde již 16. rokem prostřednictvím své dceřiné společnosti. Ta bude s REIB při rozvoji obchodních aktivit RENOMIA v regionu aktivně spolupracovat.

RENOMIA, a. s. je největší česká společnost zaměřená na oblast risk managementu, pojištění, řešení škod a další související služby. Pro své klienty realizuje optimální pojistné programy a poskytuje rychlé řešení škod v zájmu klienta. Jedná se zároveň o vedoucí firmu v této oblasti ve střední Evropě s dceřinými společnostmi ve 12 zemích. RENOMIA byla založena v roce 1993 v České republice rodinou Nepalových. Je součástí přední globální skupiny Gallagher, která je minoritním akcionářem RENOMIA, a pro své klienty zajistí kvalitní služby kdekoli na světě. I přes svou velikost a mezinárodní působení si RENOMIA uchovává rodinný charakter a přátelskou firemní kulturu. Ke konci roku 2022 spravovala RENOMIA GROUP pro své klienty pojistné v hodnotě 17,4 mld. Kč.